torsdag, januari 08, 2009

EOS 450D

Gillar verkligen kameran. Nu ska jag bara se till att boka in lite utbildning hos Sara.




Droppe







Hittade en fototeknik som jag tyckte såg läcker ut, frågan är bara hur man gör. Undrar även ifall man måste vara proffs för att fixa dessa bilder, Eric eller Sara vet ni?
Bokeh heter det!


3 inlägg samma kväll jag måste verkligen må bra!

8 kommentarer:

Eric sa...

Bra bokeh är hel enkelt fin suddig bakgrund. Det får man genom att sänka f-talet, eller genom att ha en stor avstånd mellan objektet och bakgrunden. Fin bokeh beror också mycket på linsen man har. Linser som har lägre f-tal får oftast finare bokeh än de med högre.

http://www.kenrockwell.com/tech/bokeh.htm

Eric sa...

ps för att få fin bokeh använder jag en 50mm F1.8 lins. De är relativ billigt (betallade $99 för en Nikon version) och ger bra resultat.

Det går med vilken lins som helst, men de flesta "kit" linser så måste förhållande mellan avstandet kamera/objekt och objekt/bakgrund vara ganska stor. Fast det går med begränsningar:

http://www.ulrikaocheric.com/phpAlbum/main.php?cmd=imageview&var1=Portraits%2FUllis%2FDSC_2499.JPG

kolla hur rödljuset ser ut, bra bokeh så blir mer o mer suddigt röd ju längre ut från mitten man kommer. Inte riktigt fallet här. Jag sitter typ 50cm från Ullis här med f4, 55mm (18-200 lins), och rödljuset är typ 50m bort... bättre en så blir det inte med den här linsen.

Pernilla sa...

Tack Eric för förklaringen. Jag hittade nämligen detta på internet och tyckte att ljusprickarna blev så häftiga.
Jag måste m a o köpa ett nytt objektiv för att komma ner i bländartal.

http://aicphotography.blogspot.com/2007/12/bokeh-teswt-and-happy-new-year.html

Eric sa...

ah för att få det så där krävs det 1.8 eller 1.4 och en lins som har bra Bokeh genskaper. Det är bara att söka och testa olika linser (en bra kamera affär låter dig testa linsen). För att få sån där färger i bakgrunden krävs dock också den belysningen i bakgrunden.

Anonym sa...

Eric har beskrivit det riktigt bra. Du kan titta på tipset på min julkalender om skärpedjup. En suddig bakgrund är det samma som kort skärpedjup.

Bokeh-egenskaper har att göra med hur många lameller bländaren har. Lameller är det som skjuter ut i bländaren för att göra bländaröppningen mindre. Jag kan förklara bättre när vi träffas.

Ju fler lameller desto mindre kantig (egentligen fler kanter som upplevs mer som jämnrunt). Hur många lameller objektivet har kan du läsa om i en bra teknisk spec av objektivet.

Som Eric skriver har oftast objektiv med lågt f-tal bra bokeh-egenskaper. Det har egentligen inget med det låga f-talet att göra utan har att göra med att objektiv med lågt f-tal ofta är kvalitetsobjektiv och dessa har oftast fler lameller än billiga objektiv.

Det beror ju förstås en smaksak. Vill du ha en femkantig ljuskägla så ska du ha fem lameller i objektivet. Vilket egentligen är ganska få lameller...

Anonym sa...

Bara för att förtydliga lite

Det korta skärpedjupet är beroende av ett relativt lågt f-tal. Här tror jag dock att dina 3.5 på 18mm på ditt nuvarande objektiv räcker långt att börja med.

För att få snygg eller rättare sagt okantig bokeh behöver du många lameller. Ditt objektiv har 6 stycken. Det innebär att din bokeh kommer att bli sexkantig.

Pernilla sa...

Aha, tack för utbildningen. Då är det bara dags att börja öva och se ifall jag får till det.

Eric sa...

found this really cool Bokeh article...

http://www.diyphotography.net/diy_create_your_own_bokeh